Nieuw schooljaar

Vandaag start in Twente weer een nieuw schooljaar. De afgelopen 2 weken reden genoeg voor spanning bij mijn kinderen. Nagenoeg slapeloze nachten, hoofdpijn of migraine, snauwend antwoorden zijn aan de orde van de dag (en nacht). Het onderwerp van de dag, school en dan vooral het geen zin hebben om te beginnen aan weer een nieuw schooljaar.

Anders werkend brein

Als je een anders werkend brein hebt wat zorgt voor ‘leerproblemen’ dan is het nieuwe schooljaar niet iets om naar uit te kijken. Weer een jaar waarin de lesstof aangeboden gaat worden op een manier die niet bij jouw manier van denken past. Veel kinderen met dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid, adhd en autisme zien aan het einde van de vakantie het nieuwe schooljaar als een gigantische berg voor zich opdoemen. Gevolg: hoofdpijn, misselijk, buikpijn, slapeloze nachten en angsten.

Hoogsensitief

Veel van deze kinderen zijn hoogsensitief. Wat betekent dat niet alleen de ‘leerproblemen” weer dichterbij komen, maar ook de overprikkeling. Ze moeten hun veilige huis weer verruilen voor een school, (verplichte) sociale interactie, heel veel prikkels en geen ruimte om je even terug te trekken en bij te komen.

Mensen mensen

Het zijn ook de mensen mensen. Ze zijn dus sociaal sterk, al komt dit niet altijd goed tot uiting. Toch voelen zij als geen andere de spanningen, de pijn of het verdriet van andere kinderen. Ze voelen niet alleen wat er is, ze voelen ook nog aan of ze de ander hiermee kunnen/mogen helpen. Ze denken aan iedereen, behalve zichzelf.

De eerste schoolweken

De eerste schoolweken zijn mega vermoeiend. Nieuwe leerkracht(en), lesstof en lokaal of meerdere lokalen. Voor sommigen zelfs een nieuwe school en/of nieuwe klasgenoten. Niet raar dat als het leren al niet wil, je met al deze nieuwe dingen even geen zin hebt om met je moeder of vader te moeten praten. Dat je thuis alleen gelaten wilt worden en even helemaal niets wil moeten.

Geef ze ruimte

Geef ze thuis dus even ruimte. Laat ze lekker tot rust komen. Vind het niet vreemd of vervelend als ze even niet willen afspreken met vrienden. Laat ze de eerste (of soms een) training van de sport overslaan als het ze echt tegenstaat of zorg dat ze echt kunnen gaan als ze dat zelf heel graag willen. Prop de komende weekenden niet vol met allerlei verplichtingen.

Je bent niet alleen

Heb je het dit jaar allemaal weer zien gebeuren? Weet dat je niet alleen bent. 1 op de 10 kinderen heeft dyslexie of dyscalculie. 1 op de 30 kinderen is hoogbegaafd en er komen steeds meer kinderen met de diagnose ADHD of autisme. Al deze kinderen hebben moeite met de start van het nieuwe schooljaar en zo ook hun ouders!

Je kunt ze helpen

Acceptatie van wie ze zijn en het kennen van hun hele sterke kanten zorgt ervoor dat ze al minder stress ervaren. Daarnaast kun je ze helpen met hun ‘leerproblemen’. Hun anders denkende brein heeft andere technieken nodig om tot leren te komen. Deze technieken worden aangeboden door het inzetten van de Kernvisie methode.

Kernvisie summer school

Tijdens de Kernvisie summer school actie worden in 4 sessies van ongeveer 1 uur deze technieken aangeboden.

Nu ga ik niet adviseren om hier in de eerste schoolweken mee te starten, tenzij jouw kind dit zelf heel graag wil.

De actie loopt echter nog tot 5 september en zal dan waarschijnlijk niet eerder terug komen dan de volgende grote vakantie. Wil je toch gebruik kunnen maken van deze actie schrijf je dan nu in voor de Kernvisie Summer School en start halverwege september. Zo kan jouw kind eerst weer even wennen aan school en kun jij alsnog gebruik maken van deze actie.

Wil je meer weten over de Kernvisie Summer School of jouw kind inschrijven, klik dan hier.

Ik wens alle kinderen en ouders heel veel succes het komende schooljaar en hopelijk ook heel veel plezier!

Lieve groet,
Manon.