Nut en noodzaak
Is deze informatie nuttig? Deze zin staat vaak te lezen op websites waar je informatie zoekt. Logische vraag toch? Op dit moment volg ik een 10 daagse cursus bij Veronique Prins van Je zaak voor elkaar. Een van deze dagen ging het over nut en noodzaak. Omdat ik echt aanga op nut was dit inspiratie voor mij als ondernemer en coach, maar ook voor deze blog.
Dyslexie en nut
Voor kinderen en jongeren met dyslexie is het nut van iets ook heel erg belangrijk. Op het moment dat zij het nut ergens niet van inzien zullen ze al snel de interesse verliezen. Op het moment dat iets niet meer interessant is voor ze, zullen ze zich automatisch minder inzetten of er niets mee kunnen.
Op school
Op school wordt gelukkig steeds meer, maar nog lang niet vaak genoeg het nut van het leren van bepaalde stof uitgelegd. Voor kinderen en jongeren met dyslexie betekend dit dat ze vaak hele dagen op school door moeten brengen zonder dat het voor hun gevoel nut heeft. Dit en het feit dat lezen, spellen, schrijven en rekenen niet vanzelf gaan vormen dan samen een grote bron van frustratie.
Lezen in de vakantie
Vakantie. Na een heel (in hun ogen nutteloos) schooljaar kunnen ze eindelijk een beetje bijkomen. Tenminste dat hadden ze gedacht. Nog voor ze aan de vakantie kunnen beginnen wordt deze alweer verpest. De leerkracht komt namelijk met de mededeling: “Het is voor jouw wel belangrijk dat je blijft lezen in je vakantie dus ik verwacht van jou dat je iedere dag minimaal een half uur leest”. Het nut hiervan half of gewoon niet benoemend. Zucht.
Frustratie
Nou is lezen iets wat door dyslecten meestal als niet leuk wordt ervaren. Daarnaast zit er een grote frustratie op, namelijk het lukt ze niet zoals het graag zouden willen. Als de leerkracht al zijn/haar nut van lezen in de vakantie goed heeft kunnen brengen, betekend dat niet dat iemand met dyslexie het nut van de leerkracht ook als nuttig voor zichzelf ziet.
Het nut van lezen
Iedereen heeft in het hoofd een soort van woordenboek. Een plek waar je woorden en hun betekenis opslaat. Dit woordenboek wordt gevuld door onder anderen het lezen van boeken. Het nut van een gevuld woordenboek is dat je het het woord makkelijk herkent en ook nog eens begrijpt wat er staat. Voor iemand met dyslexie is het belangrijk dat zij weten hoe ze deze woorden op kunnen slaan. Dat gaat bij hen niet op de manier die ze op school aangeleerd krijgen of door vele herhalingen. Zolang deze kinderen niet weten hoe ze de woorden op kunnen slaan zullen ze bovengenoemd nut niet ervaren.
Gevolg
De vakantie is al verpest voordat deze begonnen is. Ouders moeten iedere dag gaan zeggen dat er een half uur gelezen moet worden. De kinderen/jongeren zien het als niet nuttig en vinden dat ze door hun ouders gekweld worden. Iedere dag wordt het opnieuw een strijd. Een strijd tussen jullie en een strijd in hun zelf. Want ze willen best goed kunnen lezen, het lukt ze alleen niet op deze manier. Een half uur lezen heeft in hun ogen geen nut en dus gaan ze in de weerstand.
Wat je kunt doen
Je kunt het hierboven genoemde nut in de strijd gooien en iedere dag in een flinke woordenwisseling zo niet ruzie met je kind belanden.
Je kunt de (meestal niet helpende) omdat juf (meester) het zegt in de strijd gooien. Ook dit staat garant voor vuurwerk.
Je kunt een compromis sluiten door ze om de dag een half uur te laten lezen. Misschien helpt dit om minder in een strijd verwikkeld te raken. In ieder geval voor het gevoel dat ze er iets aan gedaan hebben.
Je kunt ze ook gewoon hun vakantie gunnen. Want de vraag blijft of het nuttig is om iets te blijven doen op een manier die voor hun niet werkt. Met als resultaat dat het nieuwe schooljaar even frustrerend is als altijd.
Je kunt het ook omzetten naar iedere dag een kwartier oefenen in plaats van een half uur. Niet met het lezen van een boek, maar met technieken waarmee ze wél vooruit gaan op het gebied van lezen, spellen, schrijven en rekenen. Bezig te zijn met iets waar ze het nut van inzien en iets waar ze volgend schooljaar al direct profijt van kunnen hebben. Geen ruzie en geen strijd, wel nut, wel vooruitgang.
Op naar een fijne vakantie
Gun jij jouw kind en jezelf een fijne vakantie? Zeker na dit Coronajaar. Wil je dan ook nog dat jouw kind deze vakantie echt resultaat kan behalen op het gebied van zijn haar grootste frustratie? Gun jij jouw kind een goede start van het nieuwe schooljaar? Meer gemak met lezen, spellen, schrijven en rekenen? Maak dan vandaag nog gebruik van mijn Summer School aanbod en schrijf in!
Echt nuttig
Uit persoonlijke ervaring en mijn ervaring als coach weet ik dat op deze manier een kwartier per dag met leren bezig zijn echt nuttig is. Zoals mijn zoon zei nadat hij mee had gedaan met de Summer School: “Ik vond het nog steeds niet leuk dat ik in de tent op vakantie moest gaan zitten oefenen, maar ik heb het gedaan omdat ik wist dat het zou helpen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, omdat ik nu veel beter mee kan op school.” Er was noodzaak en het had nut. Dat wil je toch?
Fijne vakantie en tot snel!
Lieve groet,
Manon.
Recente reacties